Engelbrektskolan minskar sitt brännbara avfall

För ett år sedan ersattes papperskorgarna på Engelbrektskolan med sorteringsmöbler. Sedan dess har mängden brännbart avfall på skolan minskat med 200 kilo per månad.

I de flesta klassrum har man valt att ta bort papperskorgarna. Istället har ett 30-tal sorteringsmöbler för papper, brännbart avfall och matavfall placerats ut i korridorer, cafeteria och personalmatsal.
– Det är smart att ha sorteringsmöbler, om man bara har vit och svart påse så kastar man allt i samma. Nu tänker man mer på var man ska slänga sakerna, säger Gresa som går i fyran. Biträdande rektorn Lindsey Laxholm har inte märkt av några negativa reaktioner efter att sorteringsmöblerna infördes.
– Det är ingen som har sagt att de inte gillar det här med sorteringsmöbler. De klasser som vill ha en papperskorg i klassrummet får naturligtvis ha det om de tömmer den själva, säger hon.

Skolan tvingades skära ner på städningen med 50 procent inför 2015 vilket innebär att klassrummen bara städas en gång per vecka. Elever och personal hjälper därför till att slänga skräp och hålla rent. I mellanstadiet finns till exempel klassvärdar som turas om att sopa klassrummet efter sista lektionen och bära ut avfall.
– Är det stökigt under någon bänk så säger vi till den eleven och om eleven hunnit gå hem plockar vi upp skräpet, säger Elise i årskurs fyra.

Engelbrektskolan har som första F-9-skola i Borås fått grön flagg-certifiering och jobbar aktivt med frågor inom energi, klimat, kretslopp och närmiljö. I våras var alla barn i årskurserna F till 6 ute och plockade skräp under Skräpplockardagarna och de nöjde sig inte med att plocka skräp utan sorterade det också. Studiebesöken på reningsverket för årskurs nio var också en del i grön flagg-arbetet.

Sorteringsmöblerna är ett pilotprojekt mellan Engelbrektskolan och Borås Energi och Miljö.

Engelbrektskolan_1

Biträdande rektorerna Olle Fagerström och Lindsey Laxholm tillsammans med Anna, Gresa och Elise i årskurs fyra.

Engelbrektskolan_2

 

 

 

 

 

 

 
Sorteringsmöbel med fack för papper, matavfall och brännbart matavfall.

Lämna tillbaka din uttjänta elektronik i butik

Reglerna för elektronikavfall ändrades från och med den 1 oktober i år. Nu kan du lämna tillbaka ditt elektronikavfall i butiker som säljer elutrustning.

”En mot en”-principen innebär att du som konsument eller verksamhetsutövare kan lämna din gamla elprodukt i butiken när du köper en ny med samma funktion.

Butiker som säljer elutrustning och som har en försäljningsyta större än 400 kvadratmeter är skyldiga att ta emot smått elavfall. Detta oavsett mängd och även om du inte handlar något i butiken. De flesta butiker i de vanliga elektronikkedjorna ingår i denna grupp, men också större livsmedelsbutiker eller leksaksaffärer som säljer elektronik kan ingå. Det går att lämna in den gamla mobilen, hårfönen, elvispen eller den batteridrivna leksaken så länge yttermåtten är mindre än 25 cm.

Konsumenter kan naturligtvis även i fortsättningen lämna in sitt elavfall på kommunens återvinningscentraler. Elavfall kan innehålla farliga ämnen som kan förorena naturen och människors hälsa om det hanteras på fel sätt.

Källa: Naturvårdsverkets pressmeddelande från 2015-10-01

Borås kranvatten i final i kranvattentävlingen

Utskrift

 

Inte nog med att vi fick en plats i finalen i riksdagshuset den 21 oktober vattnet fick även detta fina utlåtande: ”Vitalt vatten med sprudlande känsla. Passar till både vardag och fest.”
Att Borås kranvatten föll både sommelierer och skolbarn i smaken är otroligt glädjande. Detta är också ett kvitto på att vi har ett utmärkt kranvatten i Borås. Det ligger mycket arbete bakom och det är många faktorer som spelar in. Vid ombyggnaden av Sjöbo vattenverk mellan åren 2008 och 2010 bytte man kemikalier vilket medförde att vattnet fick en bättre smak. Under de fem år som gått sedan dess har dricksvattnets kvalitet förbättrats ytterligare.
– Tack vare ett långsiktigt lagarbete på vattenverket har vi fått ett mycket renare vatten med mindre partiklar i, detta tack vare en rad förbättringar av den kemiska fällningen och kolfiltreringen som gjort att vattnet smakar ännu bättre, säger Viktor Lund, processingenjör på Sjöbo vattenverk.

Nu är det upp till bevis i riksfinalen den 21 oktober. Där gör kranvatten från 18 kommuner upp om titeln ”Sveriges godaste kranvatten”.

Juryn sammanställer utlåtande

 

Borås dricksvatten tävlar i Kranvattentävlingen 2015

Hur smakar kranvattnet i Borås? Det ska sommelierer och skolbarn avgöra vid regiontävlingen i Jönköping i dag, den 29 september. Kanske blir vårt vatten ett av dem som tar sig till final i Stockholm?
I Hovslättskolans matsal i Jönköping tävlar vårt vatten mot nio andra kommuners dricksvatten. Där blir det ett blindtest vilket innebär att juryn, som utgörs av lokala sommelierer och skolbarn, smakar och luktar på vattnet utan att veta vilket vatten som kommer från vilken kommun. När de gjort blindtester på alla vatten delar de gemensamt ut betyg mellan 0 och 20, ju högre siffra desto bättre betyg. De två vattnen med bäst betyg går till final och de två näst bästa får hedersomnämnande. Juryn skriver en gemensam skriftlig bedömning om de fyra bästa vattnen vid varje deltävling.

Regiontävlingen i Jönköping är en av nio deltävlingar där totalt 112 kommuner kämpar om titeln Sveriges godaste kranvatten. Vid finalen i riksdagshuset i Stockholm den 21 oktober utses vinnarvattnet. Nu håller vi tummarna för Borås kranvatten!

IMG_9770

Två enlitersflaskor fylldes i går på i Engelbrektskolans skolkök för att sedan ställas kallt. I dag tar vi med dem till Jönköping.

Matmässa på stora torget torsdagen den 17 september

Årets nyhet under Kretsloppsveckan är till för dig som vill äta en schysst lunch eller köpa med mat och produkter hem. Här finns möjligheter att uppleva nya lokala smaker samtidigt som man kan sjunka ner i en härlig fåtölj i ett av våra inredda tält. Återbruket i Borås står för möblerna som även är till salu. Matmässan har totalt 29 stycken utställare som alla vill lyfta ekologisk och närproducerad mat. Hjärtligt välkomna till Stora Torget torsdagen den 17 september kl 12-19.

  • Johanssons Bigårdar
  • Vedugnsbageriet Brobacken
  • Lyckans Äpple
  • Attorps Limousine
  • Skafferiet i Hyssna
  • Scwweizermandel
  • Romnefall Kött
  • Gäsene Mejeri
  • Kockesset i Borås/Almåsgymnasiet
  • Borrarps gårdsglass
  • Östra Gärde gård
  • Kulings kalvdans
  • Blomsdals Örtagård
  • Skäftingsbacka/Lida fårfarm
  • Hofsnäs Herrgård/ Marbäcksöl/Limmareds Säteri
  • Raw Food Café
  • Deli Borås Saluhall
  • Resturang Vinci
  • Plus 4630
  • Fruits and Friends
  • Vedungsbageriet i Sandhult
  • Kosten i Borås
  • Pulsen
  • Teaternbron 1
  • Suseå choklad & deli
  • NäRA

Till_evkalendern